Ständig utvidgning av affärsområden ett krav?

shutterstock_113127214Bill Clinton skall ha sagt: ”Det vi vill skall bestå, måste vi förändra”. Nu, mer än någonsin tidigare, så förändras ju marknaden. Som företag kan man undra vilken policy man ska ha. Ska man följa med förändringarna för att hålla sig modern eller ska man fortsätta med det man är riktigt bra på och satsa på stabilitet.

Ett exempel är Apple – ett företag som från början enbart sysslade med hemdatorer – i dagarna kommer ju deras klocka till Sverige – visserligen en process över decennier, men visar ändå lite hur företag förändras för att kunna expandera.

I vissa fall är det ju nödvändigt att förändra sig för att inte bli förlegad, men det finns ju en risk att man hoppar på nya saker lite för snabbt. En lärdom från Apple är ju att de haft en stabil grund och lite då och då gjort försök på nya satsningar. T.ex. så lanserade man ju 1994 den första digitala kameran för konsumenter. Med en lagringskapacitet på 8 bilder i upplösningen 640*480 (0,3 megapixel) så blev den inte långvarig, men det var ett försök. Satsningen på telefoner var kanske lika oväntat men lyckades ju väldigt mycket bättre. Deras grund med hemdatorer har ju hela tiden funnits och nu integrerats i den nya utvecklingen.