Komplexa webbsystem i WordPress, funkar det?

WordPress är namnet på ett blogg- och innehållshanteringssystem som under många år använts flitigt världen över. Programmet är gratis att ladda ner och är därför tillgängligt för alla som kan tänkas vilja använda det. Det finns även en gratis bloggtjänst som även den är gratis att använda. Till båda programmen finns det dock en rad tilläggstjänster som medför kostnader och avgifter om man väljer att använda sig av dem. WordPress har blivit mycket populärt och har på senare tid etablerat sig som ett av de mest använda publiceringsverktygen på Internet.

Läs mer om webbsystem och wordpress här

WordPress som publiceringsverktyg

WordPress.com är främst känt för att vara ett bloggverktyg. På WordPress är det gratis för alla att skapa och driva en blogg. Som användare väljer man ett av de många teman som tillhandahålls av systemet och kan sedan utforma sin blogg efter eget tycke och smak. WordPress har dock genomgått en utveckling som innebär att det nu är möjligt att handha mer komplexa webbplatser med hjälp av systemet. Idag är det faktiskt möjligt att hantera i stort sett alla typer av innehåll med hjälp av detta flexibla och användarvänliga system.

 

WordPress och dess tekniska definitioner

WordPress är ett så kallat CMS-system, det vill säga ett Content Management System. Systemet är skrivet i PHP och man använder sig av MySQL som den databas där all data lagras.  Wordpress är ett mycket flexibelt system och det är fullt möjligt att kombinera det med andra webbsystem av både enklare och mer avancerad art. Naturligtvis är systemet också anpassat för att fungera på bästa sätt i alla de vanligaste mobila enheterna, såsom mobiltelefoner och surfplattor.

När man använder sig av WordPress utgår man från en sorts standardmall. För att kunna utveckla sin webbplats så som man önskar finns det en rad så kallade plug-ins som man kan köpa och sedan använda sig av för att bygga upp den verksamhet som man vill driva. Plug-ins är alltså tilläggstjänster av olika slag, det kan till exempel röra sig om e-handel och språkstöd. Totalt finns det över 40 500 olika plug-ins att välja mellan. Med hjälp av programmet kan man alltså enkelt och effektivt bygga upp webbsystem som möter alla de krav och önskemål som man som användare kan tänkas ha. I dagsläget används WordPress i nästan 25 % av fallen när man tittar på de 10 miljoner bästa och största hemsidorna i världen. Det säger en del om dess användningsområden och popularitet.