Alla kan ha en smartphone

Borta är tiden när en mobiltelefon var lika stor som en portfölj, hade fem minuters taltid och var tvungen att laddas ett dygn innan nästa användning. Vi har i det närmaste tagit farväl av mobiltelefoner med vanliga tryckknappar som knappsatser, och den mobiltelefon idag som inte har touch-skärm är antingen en väldigt gammal eller lite töntig (en alldeles egen observation, absolut inte vetenskapligt bevisat).
 

Smartphones ska det vara
Nej, idag är det smartphones som gäller. Det finns iPhones och Android-telefoner att välja mellan och även den mest motståndskraftige mot teknik måste snart inse att en smartphone är det enda som gäller inom mobil telefoni. Jag ska tala om varför jag tycker att det är en SMART telefon.

Varför smartphone?
Vi kan börja med skärmen, pekskärmen. Du tar fingret dit du vill komma utan att behöva ta dig in i massa konstiga menyer med ändlösa knapptryckningar. Utan knappsatsen får du en större skärm som betyder bättre läsbarhet, eller bättre bild när du ska titta på videoklipp.

Du kan göra allt som du kunde med en ”vanlig” mobiltelefon, med tillägget att  du nu även kan göra nästan allt som du kan göra på en vanlig dator.

Smartphones är sociala telefoner
Aldrig tidigare har användandet av mobiltelefon varit som högt som det är nu. Man kan knappt gå en meter utan se någon som antingen, sms:ar eller sitter med nån applikation och leker. Något jag hört ett flertal gånger är att världen blivit osocialt på grund av mobiltelefoner men tittar du på vad människor egentligen gör med sina telefoner så stämmer inte den uppfattningen helt med verkligheten.

Förutom de vanliga funktionerna som att surfa, ringa och sms:a så används mobiler nu till att hålla dig socialt uppdaterad (Facebook, Twitter med mera) och du kan spela spel online med andra telefonanvändare. Det är inte samma sak som att sitta på ett kafé men är ett helt okej alternativ om du inte vill eller har tid att sitta och fika konstant. Med en smartphone kan du ändå hålla en bra kontakt med de du bryr dig om.

Det tycker jag är smart.